Club feminin
Bine ati venit pe forumul nostru. Va asteptam sa faceti parte din familia noastra.

Club feminin


 
AcasaAcasa  CautareCautare  InregistrareInregistrare  CalendarCalendar  FAQFAQ  ConectareConectare  
Conectare
Utilizator:
Parola:
Conectare automata: 
:: Mi-am uitat parola
Ultimele subiecte
» BINE ATI VENIT
Dum Dec 26, 2010 10:53 am Scris de madalin@

» Superstitii culese din popor
Dum Mai 23, 2010 10:19 am Scris de crystin@

» Stiri din italia
Sam Mai 22, 2010 9:51 am Scris de crystin@

» UN MARE ADEVAR...
Sam Mai 15, 2010 2:11 pm Scris de crystin@

» Atentie la ce emailuri deschideti!
Dum Mai 02, 2010 10:55 pm Scris de crystin@

» Stupefiant
Sam Apr 17, 2010 9:52 am Scris de crystin@

» Ce parere aveti...
Mar Apr 13, 2010 7:42 pm Scris de crystin@

» NOUA INFATISARE
Lun Apr 05, 2010 11:11 pm Scris de crystin@

» CLUBUL NOSTRU
Mar Mar 09, 2010 12:35 am Scris de crystin@

» UTIL PENTRU CEI DIN DIASPORA
Mar Mar 02, 2010 2:04 pm Scris de crystin@

Stiri

vizitatori
widgeo.net
CALENDAR ORTODOX

Distribuiţi | 
 

 UTIL PENTRU CEI DIN DIASPORA

In jos 
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2
AutorMesaj
crystin@
ADMIN
ADMINMesajSubiect: Re: UTIL PENTRU CEI DIN DIASPORA   Mar Mar 02, 2010 11:07 am

de anul acesta permisele de sedere se obtin numai pe baza de puncte,pentru imigrantii care traiesc in Italia,ce va fi conditionat, printre altele, de cunoasterea la nivel oral a limbii italiene si a Constitutiei(am inteles ca exista si in alte tari aceiasi metoda,de ex. in Canada)
Legea a fost deja adoptata pentru ca permisul pe baza de puncte facea parte din proiectul securitate aprobat anul trecut undecided ,cei care solicita permis de sedere vor avea la dispozitie doi ani pentru a acumula 30 de puncte.
Ca si pâna acum, ei va trebui sa dovedeasca faptul ca detin o locuinta si un contract de munca, dar va trebui sa îndeplineasca patru criterii suplimentare: sa cunoasca limba italiana vorbita si principiile fundamentale ale Constitutiei, sa plateasca asigurari sociale si sa îsi trimita copiii la scoala.
happy
Daca dupa doi ani nu vor satisface aceste exigente, dar vor dovedi bunavointa, vor avea la dispozitiei înca un an pentru a le îndeplini. Daca imigrantul comite infractiuni sau delicte, va pierde puncte. sdalut
Sus In jos
http://club-feminin-sems.forumz.ro/forum.htm
crystin@
ADMIN
ADMINMesajSubiect: Re: UTIL PENTRU CEI DIN DIASPORA   Mar Mar 02, 2010 12:07 pm

nu stiu pentru cine este sau nu util dar poate va intereseaza doar asa ...pentru cultura voastra generala scot limba (stiu ca pentru tine Mada poate fi interesant confuz )

Nivelurile de munca (din italia),ma refer pentru femei Wink

Contractul national de munca domestica în vigoare de la 1 martie 2007 prevede 8 niveluri:

A - cei care nu au experienta în domeniu si care îsi desfasoara munca sub controlul direct al angajatorului. Nu pot face parte nici într-un caz din acest nivel cei care fac asistenta de persoane, adica îngrijesc un batrân sau un copil (este numai pentru "i non addetti all'assistenza di persone"). Dupa 12 luni de experienta în câmpul muncii va deveni nivelul B.
Pentru munca fixa, salariul minim este din 1 ianuarie 2008 de 557,92 euro pe luna. La ore, retributia este 4,06 euro pe ora.
AS - Însotitor pentru batrâni (Addetto alla compagna - senza effettuare alcuna prestazione lavorativa), Baby sitter (solo vigilanza bambini). Fac parte din acest nivel cei care nu efectueaza nici un fel de prestari de munca, fac doar companie pentru batrâni sau supravegheaza copii.
Pentru munca fixa salariul minin este din 1 ianuarie 2008 de 659,36 euro. La ore este 4,77 euro.
B - "collaboratore generico polifunzonale" (adica în general toti cei care se ocupa de curatenie, spalat, calcat, gatit în familiile în care lucreaza); "adetto alla stireria", "giardiniere", "autista"...
Pentru munca fixa, salariul minin este din 1 ianuarie 2008 de 710,08 euro. La ore este 5,07 euro.
BS - "assistenza a persone autosufficienti (anziani o bambini) e le attività connesse alle esigenze del vitto e dela pulizia della casa dove vivono gli assistiti" (îngrijirea unui batrân care este autonom sau munca într-o familie cu copii).
Pentru munca fixa salariul minin este din 1 ianuarie 2008 de 760,80 euro. La ore este de 5,38 euro.
C - Bucatar

Pentru munca fixa, salariul minin este din 1 ianuarie 2008 de 811,62 euro. La ore este 5,68 euro.
CS - "Assistenza a persone non autosufficienti comprese le attività connesse alle esigenze del vitto e dela pulizia della casa dove vivono gli assistiti" (fara o pregatire profesionala în domeniu). Cei care îngrijesc persoane (batrâni si nu numai) care nu sunt autonome.
Pentru munca fixa, salariul minin este din 1 ianuarie 2008 de 862,24 euro. La ore este 5,98 euro.
D - fac parte din acest nivel cei care au o pregatire profesionala cum ar fi: majordom, guvernanta, bucatar sef, gradinar sef....
DS - "Assistenza a persone non autosufficienti comprese le attività connesse alle esigenze del vitto e dela pulizia della casa dove vivono gli assistiti" (pregatiti din punct de vedere profesional în domeniu).

Perioda de proba

Perioada de proba este de 30 zile de munca efectiva pentru nivelul D si DS si de 8 zile de munca efectiva pentru celelalte niveluri. Aceste zile trebuie retribuite în mod normal.

Orarul de munca

Femeia care lucreaza ca menajera si care locuieste în casa angajatorului, asa-numita munca fixa, ar trebui sa lucreze numai 54 ore pe saptamâna. Are dreptul la 12 ore libere în timpul saptamânii (în general angajatorii dau liber joia) si la 24 ore duminica. Cu alte cuvinte, poate pleca duminica dimineata, pentru a se întoarce luni dimineata.
Pentru cei care lucreaza la ora prelungit ("lungo orario") numarul maxim de ore este de 40 pe saptamâna. Tot ce este în plus acestor limite este considerat munca suplimentara si ar trebui sa fie platita cu majorarile pe care le veti vedea mai jos.

Orele suplimentare

Pentru un "lungorario", plata orelor de la a 40-a la a 44-a ore saptamânale trebuie sa fie majorata cu 10% în intervalul 06,00-22,00, iar peste 44 h/saptamânale cu o majorare de 25%.
Tot în zilele normale de munca, orele suplimentare facute în timpul noptii, în intervalul 22,00-06,00, cu o majorare de 50%.
Se considera ca în zilele normale de munca, femeile care muncesc la post fix ar trebui sa lucreze 10 ore, cu pauza de prânz între ele de cel putin 2 ore, iar orele suplimentare trebuie majorate cu 25%. În ziua de odihna (joia) ar trebui sa se lucreze doar 4 ore, iar ce se munceste în plus ar trebui sa fie majorat cu 40%.
În zilele de sarbatoare si duminica ar trebui sa se acorde o majorare de 60%. Pentru munca de noapte, în limitele orarului normal (nu munca suplimentara) în intervalul 22,00-06,00 trebuie sa se recunoasca o majorare de 20%.
Al 13-lea salariu, Concediu de odihna, lichidarea (TFR)

Al 13-lea salariu trebuie sa va fie recunoscut întotdeauna în decembrie. Chiar daca ati lucrat numai câteva luni, aveti dreptul la al 13-lea salariu si concediu, calculat ca 1/12 din salariul mediu lunar, înmultit cu numarul lunilor lucrate. În plata celui de-al 13-lea salariu si a concediului trebuie sa se recunoasca femeilor care lucreaza la post fix nu numai retributia lunara, ci si indemnizatia de casa si masa (indennità di vitto e alloggio), care anul acesta este de 143,19 euro. Aceeasi indemnizatie trebuie luata în consideratie si în calculul lichidarii (TFR - Trattamento fine rapporto).
Pentru munca la ore nu exista indemnizatie de casa si masa. Pentru cei care lucreaza cel putin 6 ore la zi trebuie sa va fie recunoscut prânzul sau indemnizatia de prânz. Are dreptul la al 13-lea salariu, la concediu si lichidare si cine munceste doar o ora pe saptamâna la o familie: trebuie sa i se recunoasca aceste drepturi proportional cu orele lucrate.

Zilele de sarbatoare (festività)

Colaboratoarele domestice au dreptul la liber în zilele declarate zile de sarbatoare legale în Italia, adica: 1 ianuarie, 6 ianuarie, a doua zi de Pasti, 25 aprilie, 1 mai, 2 iunie, 15 august, 1 noiembrie, 8 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie si Sfântul Patron al localitatii unde lucrati (la Roma este în 29 iunie - Sfântul Petru si Pavel).
În zilele de sarbatoare, persoanele care muncesc la ore au dreptul la liber si ar trebui sa fie retribuite cu 1/26 din salariul lunar. Spun "ar trebui" pentru ca aproape niciun angajator nu plateste aceste zile de sarbatoare pentru cine lucreaza la ore. În cazul celor la post fix, trebuie sa va fie recunoscuta o zi libera.

Învoiri (permessi)

Pentru consultatii medicale documentate:

- femeile care lucreaza la post fix au dreptul la doar 16 ore de învoire retribuite pe an.
- femeile care lucreaza la ore au dreptul la 12 ore retribuite pe an pentru cine lucreaza cel putin 30 ore la saptamâna, iar pentru cine lucreaza mai putin de 30 ore la saptamâna, proportional cu orele saptamânale pe care le face. Daca timpul alocat îngrijirii sanatatii este mai mare, restul orelor sunt neretribuite.
Pentru decese în familie sunt acordate 3 zile lucratoare, iar pentru nasterea unui copil (pentru barbati) sunt acordate 2 zile. Pentru casatorie sunt acordate 15 zile calendaristice.
Concediu medical platit

Lucratoarele cu o vechime de pâna la 6 luni (dupa ce a trecut perioada de proba) au dreptul la 8 zile calendaristice de concediu medical platit.
Pentru vechime între 6 luni si doi ani, au dreptul la 10 zile calendaristice, iar peste doi ani vechime, au dreptul la 15 zile de concediu medical platit. Cuantumul indemnizatiei pentru zilele de boala este de 50% din retributia normala în primele 3 zile, apoi de 100% pentru restul zilelor. Indemnizatia trebuie sa va fie recunoscuta de catre angajator.
Accidentele la locul de munca trebuie sa fie declarate imediat la "Pronto Soccorso", chiar daca nu sunteti în regula cu contractul de munca. În caz de accident, primele 3 zile trebuie sa va plateasca angajatorul, iar pentru restul zilelor de concediu medical va plateste INAIL.

Preavizul pentru concediere / demisii

Pentru cine lucreaza cel putin 25 ore la saptamâna (inclusiv lucratoarele "la post fix") si are o vechime de pâna la 5 ani, în cazul în care este concediat, angajatorul trebuie sa-i dea un preaviz de 15 zile. Pentru o vechime de peste 5 ani, preavizul de concediere este de 30 zile.
Pentru cine lucreaza mai putin de 25 ore la saptamâna, preavizul pentru concediere este de 8 zile calendaristice, pentru o vechime de pâna la doi ani de munca.
Peste doi ani de vechime, preavizul pentru concediere este de 15 zile.
Exista si posibilitatea ca angajatorul sa recunoasca doar din punct de vedere economic zilele de preaviz (inclusiv indemnizatia de casa si masa pentru lucratoarele "la fix"), iar lucratorul sa paraseasca imediat locul de munca la cererea angajatorului.
În cazul demisiei lucratoarei, aceasta trebuie sa dea angajatorului preavizul de jumatate din duratele expuse mai sus.
Maternitatea

Colaboratoarele domestice au dreptul la concediu de maternitate de doua luni înainte de nastere si trei luni dupa nastere. În total cinci luni, perioada retribuita de INPS (în cazul femeilor angajate în regula) cu 80% din media salariului pe ultimii doi ani.
Pentru cine are probleme cu sarcina înainte de a intra în concediul de maternitate obligatoriu (care în cepe în a 7-a luna) are dreptul la maternitate anticipata (gravidanza a rischio). În acest caz, cererea se face la Direzione Provinciale del Lavoro (Directia muncii), iar INPS va va plati indemnizatia de maternitate anticipata (bineînteles daca sunteti în regula, cu contributiile platite).
Femeia însarcinata nu poate fi concediata pâna când copilul împlineste 3 luni. Perioada de maternitate trebuie recunoscuta si în calculul celui de-al 13-lea salariu, al concediului si al lichidarii (TFR). Cine nu este în regula ar trebui sa ceara aceleasi drepturi direct de la angajator.

Vechimea în munca

Exista o scara a vechimii, cu maxim 7 pasi. La fiecare 2 ani, trebuie sa vi se acorde o majorare de salariu de 4% .
Sus In jos
http://club-feminin-sems.forumz.ro/forum.htm
dora
membru(licentiat)
membru(licentiat)
avatar

Stare de spirit : glumeata, vorbareata...

MesajSubiect: Re: UTIL PENTRU CEI DIN DIASPORA   Mar Mar 02, 2010 1:25 pm

ce putin se da pe ora...........
Sus In jos
crystin@
ADMIN
ADMIN
avatar

Stare de spirit : vesela,prietenoasa

MesajSubiect: Re: UTIL PENTRU CEI DIN DIASPORA   Mar Mar 02, 2010 1:35 pm

dora a scris:
ce putin se da pe ora...........

MDA ASTA ASAI...DOAR DACA LUCREZI LA ,,NEGRU,,IEI INTRE 6 SI 10 EURO..,MULTI FAC CONTRACTE PART-TIME CA SA NU PLATEASCA CONTRIBUTE LA STAT
Sus In jos
http://club-feminin-sems.forumz.ro/forum.htm
crystin@
ADMIN
ADMIN
avatar

Stare de spirit : vesela,prietenoasa

MesajSubiect: Re: UTIL PENTRU CEI DIN DIASPORA   Mar Mar 02, 2010 2:04 pm

crystin@ a scris:
de anul acesta permisele de sedere se obtin numai pe baza de puncte,pentru imigrantii care traiesc in Italia,ce va fi conditionat, printre altele, de cunoasterea la nivel oral a limbii italiene si a Constitutiei(am inteles ca exista si in alte tari aceiasi metoda,de ex. in Canada)
Legea a fost deja adoptata pentru ca permisul pe baza de puncte facea parte din proiectul securitate aprobat anul trecut undecided ,cei care solicita permis de sedere vor avea la dispozitie doi ani pentru a acumula 30 de puncte.
Ca si pâna acum, ei va trebui sa dovedeasca faptul ca detin o locuinta si un contract de munca, dar va trebui sa îndeplineasca patru criterii suplimentare: sa cunoasca limba italiana vorbita si principiile fundamentale ale Constitutiei, sa plateasca asigurari sociale si sa îsi trimita copiii la scoala.
happy
Daca dupa doi ani nu vor satisface aceste exigente, dar vor dovedi bunavointa, vor avea la dispozitiei înca un an pentru a le îndeplini. Daca imigrantul comite infractiuni sau delicte, va pierde puncte. sdalut

eu cred ca e bine asa(parerea mea)
Sus In jos
http://club-feminin-sems.forumz.ro/forum.htm
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: UTIL PENTRU CEI DIN DIASPORA   

Sus In jos
 
UTIL PENTRU CEI DIN DIASPORA
Sus 
Pagina 2 din 2Mergi la pagina : Înapoi  1, 2

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Club feminin :: de-ale clubului :: Diaspora-
Mergi direct la: